Publisert

Valg av liggeunderlag

HVA BØR DU VELGE?
Isolasjon og komfort er viktigst når du skal velge underlag. Hvor mye vekt og robusthet skal telle med, kommer an på bruken. Skal det brukes på langtur der du bærer alt på ryggen, bare bæres inn til en fastleir et stykke unna bilen, på padletur eller  sykkeltur? De mer robuste underlagene er ofte tyngre, mens de lette er dyrere.

ISOLASJON
R-verdien viser isolasjonsevnen. Hvor god verdien må være, avhenger av hvor kaldt det er, hvor lett du fryser og hvor god soveposen er. Våre anbefalinger for norske forhold:

❱❱ Lavlandet midtsommers: Ca. 2–2,5
❱❱ Sommerfjellet/lavlandet vår og høst: 3–3,5
❱❱ Tidlig vår/sen høst: Minst 4
​​​​​​​❱❱ Vinter: Minst 5 (se tabellen i testen.)

KOMFORT
For å være komfortabelt, må underlaget være langt, bredt og tykt nok til at du ikke merker ujevnheter eller kommer i kontakt med bakken under trykkpunkter som hofter og skuldre. Virkelig god komfort oppnår du først når liggelengden er 10–15 cm lengre enn deg selv.

Bredden bør være så stor som mulig, men større bredde enn 60–65 cm gir liten økning i komfort. Tykkelsen trenger ikke være mer enn 6 cm for å gi god komfort hvis du sover på magen eller ryggen, mens sover du på siden, trenger du ca. 8 cm for få topp komfort.

Underlagets struktur kan også øke komforten litt. Langsgående kanaler med høyere ytterkanal eller eggekartongform er litt behageligere enn tverrgående kanaler. Og to lag der fastheten kan varieres, er noe bedre enn ett. Mykt stoff er også behageligere enn en glatt, plastaktig overflate.

 

Les hele teksten her hos DNT

Se hele testen her: test av liggenderlag 2017(PDF)